Przysposobienie do pracy

Przysposobienie do pracy to nauka kształtowania właściwych postaw wobec pracy, przyswajanie podstawowej wiedzy o pracy, poznawanie typowych sytuacji związanych z pracą.


18 wojewódzki konkurs „Sprawne ręce mądra głowa” W Szprotawie









Uczniowie naszej szkoły zdobywają wiedzę teoretyczną i praktyczną w największym zakresie z  gospodarstwa domowego: czyli gotowanie, pieczenie, nakrywanie do stołu, podawanie potraw, rękodzieło  sprzątanie, pranie, prasowanie. Czyli wszystko to, co sprawi, że lepiej poradzą sobie w samodzielnym życiu: podejmując pracę lub wykonując te czynności w domu.


MASA SOLNA - PIĘKNA PODSTAWA POD STROIKI


1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka soli
pół szklanki wody.

Najlepszy i sprawdzony przepis na szybką masę. Używając mąki tortowej z Biedronki- tej niebieskiej. Dodając troszkę krupczatki masa jest bardziej gładka. Wyrabiając ciasto dłużej staje się ono delikatniejsze, a grudki soli nie są tak widoczne po wypieczeniu.


Temperatura jest również sprawą indywidualną, sami musicie "wybadać" jaka jest najlepsza. Bo każdy piekarnik jednak inaczej troszkę grzeje  Nie używajmy termoobiegu, wtedy na bank popękają. Ja  piekę ok godziny w temp 170 stopni. To zależy do tego co pieczemy i jak duże.
Gdy robią się na buły na dziełach to również znaczy, że temp jest za wysoka. 

Ciekawostki: 
Jeśli dodam troszkę olejku do ciasta to wyroby maja ładniejszy kolorek- rumieńce. Gdy dodamy cynamon są ciemniejsze. Można dodać olejki zapachowe parę kropel dla ładnego zapachu.


Sałatka z ryżem i pieczarkami

  • Składniki

    - 2 torebki ryżu
    - 1/2 kg pieczarek
    - 3 ząbki czosnku
    - 1 średnia cebula
    - 3 - 4 łyżki majonezu
    - sól i pieprz do smaku
    - kilka kropel maggi

    • Sposób przygotowania

      1. Ugotuj ryż i pozostaw do wystygnięcia. 2. Pieczarki obierz, umyj i zetrzyj na tarce jarzynowej. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie oleju. Kiedy cebula się zeszkli dodaj starte pieczarki i smaż aż woda wyparuje. Dodaj do nich kilka kropel maggi. 3. Pieczarki dodaj do ryżu. Wciśnij 3 ząbki czosnku, dodaj majonez oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko razem wymieszaj. Smacznego






 Kotlety mielone z ryżem.



- SKŁADNIKI:
  • 10 dag ryżu
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki szczypioru
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl bułki tartej
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka oliwy
  • czosnek granulowany do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażeni



Kotlety mielone z ryżem. - PRZYGOTOWANIE:
Ryż ugotować na pół miękko w osolonej wodzie, odcedzić. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Do miski włożyć mięso, dodać ugotowany ryż, podsmażoną cebule, posiekany szczypior, wbić jajko, dodać musztardę, 2-3 łyżki bułki tartej. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, dokładnie wymieszać. Wilgotnymi rękami formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.

                                 

1 komentarz: